Informatie over de honing

Gebruik van honing
Honing kan op veel manieren gebruikt worden. Bij het bereiden van gerechten, sladressing, dranken of gebak, maar ook als boterhambeleg, op pannenkoeken of in de thee. Met honing vervaardigde koek of gebak blijft langer vers, door de vochtaantrekkende eigenschap van honing. Heerlijke combinaties op (stok)brood zijn honing met geitenkaas en honing met brie en walnoten.
Honing kent ook diverse medicinale toepassingen. Wie kent niet het glaasje warme melk met honing als slaapmiddel? Honing werkt verzachtend voor keel en luchtwegen en stimuleert de werking van maag en darmen. Honing op open wonden bevordert de genezing en voorkomt infectie. Honing heeft bacterieremmende eigenschappen. Dat komt door de enzymen en andere stoffen die desinfecterend werken.

Al die eigenschappen verdwijnen als sneeuw voor de zon als je de honing in kokend hete thee doet. Wacht daarom tot je thee drinkbaar is en doe er dan een lepel honing bij.

Hoe gezond is honing?
Honing is niet alleen lekker, maar ook gezond. Honing is een natuurlijk voedingsmiddel zonder enige toevoeging. Ook is honing een prima middel tegen verkoudheid. Honing heeft een hoge energiewaarde en is daardoor zeer goed voor kinderen, ouderen en sporters. Daarnaast heeft honing een sterk bacteriënremmende werking bij de behandeling van wonden. Doordat honing sporen van stuifmeel bevat, kan het regelmatig gebruik van lokale honing hooikoorts klachten verminderen.

Niet voor baby’s
Via de pootjes van de bijen kunnen sporen van bacteriën in honing terecht komen. Dit kan normaal geen kwaad, maar bij kinderen jonger dan 1 jaar, waarbij de darmflora nog niet volledig ontwikkeld is, kunnen problemen ontstaan. Reden om geen honing te geven aan kinderen in deze leeftijdscategorie.

Honing bewaren
Honing kan het best bewaard worden op kamertemperatuur in een donkere en droge ruimte, in een afgesloten pot. Gewoon in de keukenkast dus, en niet in de koelkast. In de koelkast wordt de honing te dik en is moeilijk smeerbaar. Honing bederft niet, maar de kwaliteit gaat na ongeveer 2 jaar achteruit.

Waarom kristalliseert (versuikert) honing in de pot?
Honing heeft de neiging om na verloop van tijd te kristalliseren. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van de van nature in honing aanwezige druivensuikers (glucose). Het heeft niets te maken met de kwaliteit of houdbaarheid. Even op de verwarming of in warm water opwarmen tot maximaal 40ºC, roeren en de honing wordt weer vloeibaar. Niet in de magnetron, want belangrijke bestanddelen zoals enzymen, vitaminen en aminozuren gaan dan verloren.honing gekristaliseerd

Op de foto van een pot honing van enkele maanden oud (helder en vloeibaar) en een pot van ruim een half jaar oud (gekristalliseerd).

Lid van de plaatselijk imkervereniging “Ambrosius”Lith Imkerij “De Tekenstal”

Gemeinschaft der europäischen Buckfastimker. Buckfast belangen vereniging.